Aktív Műhely

Az Aktív Műhely Foglalkoztatást Fejlesztő Eszközrendszer célja, hogy a fogyatékos személyek egyéni képességeinek megfelelő, fenntartható munkahelyeket hozzon létre és fejlesszen. Az Aktív Műhely a foglalkoztató szervezet minden területét és annak környezetét érintő komplex fejlesztő eszközrendszer, amely piaci igényekre reagáló tevékenységet alakít ki, munkahelyeket hoz létre, valamint a fogyatékos ember társadalmi értékét tudatosítja és elősegíti a fogyatékos emberekkel kapcsolatos szükségszerű paradigmaváltást. Az Eszközrendszert magyar civil szervezetek és gyakorló szakemberek dolgozták ki, abból a felismerésből kiindulva, hogy a fogyatékos emberek sikeres munkavállalása több szereplő egymásra hatásának eredményeként áll elő. Ha kizárólag a sérült munkavállalóra, vagy a foglalkoztató szervezetre vagy a szakemberre fókuszálunk, valószínűsíthető, hogy alacsonyabb hatásfokkal dolgozunk. Az eredményesség érdekében az Aktív Műhely a közöttük lévő kapcsolatokat, és az egyéb hatásokat összehangoltan vizsgálja, fejleszti és értékeli. 
 
Releváns szereplők:
fogyatékos személy: az eszközrendszer elsődleges célcsoportja az aktív korú fogyatékos ember
támogató személyek: a család, vagy a fogyatékos személyt a döntéshozatalaiban támogató és vele bizalmi kapcsolatban álló személyek
szakember: minden, a foglalkoztatás érdekében szakmai tevékenységet folytató személy 
szervezet: a foglalkoztatási rehabilitációért felelős, vagy maga a foglalkoztató szervezet, beleértve a kapcsolt feladatellátásban résztvevő szervezetek együttesét
társadalmi környezet: a többségi társadalom egésze, vagy annak cél szerint válogatott kisebb vagy nagyobb csoportjai
 
A komplex fejlesztési folyamat során az adott szervezet munkatársaival közösen feltérképezzük a szervezet adottságait, jelenlegi helyzetét és terveit a fogyatékos emberek foglalkoztatása szempontjából az Aktív Műhely módszertana alapján. A vizsgált területek:
Szervezeti viszonyok, képességek, lehetőségek
Foglalkoztatás minőségi és mennyiségi jellemzői 
Menedzsment
Szakemberek
Ellátottak/foglalkoztatottak
Gazdasági és piaci környezet, a szervezet pénzügyi helyzete
Az adatok összegyűjtését követően szakértőink elkészítik a szervezeti diagnózist és a szervezet munkatársaival közösen megalkotják a foglalkoztatás fejlesztési tervét. A fejlesztési terv alapján a szervezet igénybe veheti az Aktív Műhely szakértők által nyújtott szolgáltatásokat:
szervezetfejlesztés, vállalkozásfejlesztés (üzleti terv készítése, termékfejlesztés, termékfejlesztés kivitelezése, értékesítési tréning és tanácsadás, szervezetfejlesztés, tárgyi-technikai tanácsadás) 
támogató környezet segítése (információs nap és tanácsadás támogató környezet számára, csoportos tájékoztatás és egyéni tanácsadás)
társadalmi környezet érzékenyítése (érzékenyítő PR kampány termékek, szolgáltatások megjelenítésével)
A teljes fejlesztési folyamatot Aktív Műhely szakértő kíséri, akinek feladata a szervezetek és a különféle szolgáltatásokat nyújtó tanácsadók koordinálása, a szervezetek segítése, a fejlesztési folyamat eredményeinek nyomon követése. 
 
Amennyiben részletesen kíváncsi az Aktív Műhely elemeire, látogasson el erre az oldalra:
 
 
 
 
Aktív Műhely fejlesztések a gyakorlatban:
 
A KézenFogva Alapítvány, az Esőemberekért Egyesület és a Szimbiózis Alapítvány Európai Uniós forrásokból fejleszti és működteti az Aktív Műhely Foglalkoztatást Fejlesztő Eszközrendszert.
 
Aktív Műhely a hátrányos helyzetű régiókban (TÁMOP-1.4.3-08/1-2F-2010-0012)
 
2011-2013-ben két szervezet, a Búzavirág Alapítvány és a Jót s Jól Egyesület a Szatmári Kistérségben számára nyílt lehetőség arra, hogy az Aktív Műhely segítségével új vállalkozási ötletet dolgozzon ki és valósítson meg: 
Búzavirág Alapítvány: kézműves ifjúsági tábor 
"Jót s Jól" Egyesület: tökmagolaj  
A két szervezet fejlesztéséről bővebben: http://dolgoz6ok.kezenfogva.hu/projektfigyeles 
 
 
FEFI - Fogyatékos Emberek Foglalkoztatását Fejlesztő Inkubátorház és vállalkozási központ (TÁMOP -1.4.3.-10/1-2F-2011-0001)
 
A projektben 4 szervezett komplex, 5 szervezett célzott fejlesztésére volt lehetőség. A komplex fejlesztésben részt vett szervezetek a végcél elérése érdekében közel másfél éves fejlesztési folyamatban, képzéseken és tanácsadásokon vettek részt, valamint a projekt foglalkoztatási programjába is bekapcsolódtak: szervezetenként két munkára felkészítő képzés zajlott le, a képzés résztvevői az üzleti tervben megfogalmazott termék-és szolgáltatásötletek megvalósításában is részt vettek. A részleges fejlesztésben részt vevő szervezetek üzleti tanácsadást, termékfejlesztési és termékfejlesztés kivitelezési tanácsadást, támogató környezet segítését és tárgyi-technikai tanácsadást vehettek igénybe. A projektben a következő vállalkozási ötletek valósultak meg: 
Tovább Élni Egyesület: fűszernövények termesztése és értékesítése
MEREK: Jade masszázs szolgáltatás és büfé (MEREK Café )
Lámpás ’92 Alapítvány: vászon táskák dekorációja és értékesítése
Gyöngyház Egyesület: kecsketej és kecskesajt előállítása és értékesítése
Ben Team Bt.: kézműves csokoládé
Munka-Kör Alapítvány: jelnyelves mese DVD
Sérültekért Alapítvány: díszített fonott kosarak és szőtt táskák
Újbuda Prizma: egyedi egérpadok és iPad jegyzettömbök
Civil Szolgáltató Nkft.: egyedi ajándék papírtáskák
A szervezetek fejlesztéséről bővebben: http://dolgoz6ok.kezenfogva.hu/taxonomy/term/26