Tanácsadók segítségével fejlesztjük a termékeket

 Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a védett divízió területén két síkon folyik a nyertes pályázó szervezetek fejlesztése, az Aktív Műhely Foglalkoztatást Fejlesztő Eszközrendszer segítségével. Az egyik folyamat során 4 védett szervezetet részesítünk komplex fejlesztésben az Aktív Műhely eszközrendszer és tanácsadóink segítségével, a másik szálon pedig öt másik civil szervezetnek nyújtunk tanácsadást, utóbbiaknak a komplex fejlesztés egy szeletét képző üzleti tervezés és termékfejlesztés területén.

Mind a két folyamat során gyakornokokat vonunk be a munkába, akik így bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen eszközök, módszerek segítségével lehet egy civil szervezet profilját üzleti, piaci ismeretekkel és tevékenységekkel bővíteni. A fejlesztési folyamat elsődleges célja az állami támogatástól való függés csökkentése, a „több lábon állás” lehetőségének megteremtése, a fogyatékos emberek által elvégzett munka piaci értékének, eladhatóságának növelése.

A közbeszerzési pályázaton nyertes szakemberek segítségével zajló fejlesztések 2012 novembere óta zajlanak, eddig eredményesen és tartalmasan: több tíz workshopot, hálózati találkozót, tanácsadói napot és szakmai dokumentumot tudhatunk magunk mögött. Nyár óta nem kisebb feladatnak nézünk elébe: a termékfejlesztés megvalósításának, amely után már csak pár lépés (PR kampány, tárgyi-technikai tanácsadás) választ el bennünket az üzleti tervben részletezett termékek vagy szolgáltatások piacra dobásáig. Külön tanácsadó foglalkozik mind a komplex fejlesztésben résztvevő négy szervezettel, mind pedig a másik öt, részleges fejlesztésen („Aktív Műhely Light”) részesedő pályázóval. A folyamat végkimenetelét izgatottan várjuk, hiszen olyan, piacra szánt termékek és szolgáltatások fejlesztése zajlik jelenleg (az ötlettől kezdve a tartalmon és minőségen át a csomagolásig és az árig), mint a kézműves csokoládé, a kerti gyógynövények, a jádeköves masszázs szalon, vagy a bio kecskesajt.