Nemzetközi partnerségi találkozó a kettős diagnózisú emberekért

2013. november 18-19-én egy 22 fős nemzetközi delegációt láttunk vendégül székhelyünkön, a KézenFogva Alapítvány Leonardo da Vinci Partnerségi Projektjének keretében (ASPNU – Adapting Services for Persons with Disabilities to New Users / Fogyatékos személyeknek szóló szolgáltatások adaptálása új felhasználók részére. Bővebb információ: http://www.kezenfogva.hu/new_users). A lengyel, osztrák, francia, belga, wales-i és portugál szakemberek a projekt 5. nemzetközi találkozója alkalmából érkeztek Budapestre, hogy intézménylátogatásokkal fűszerezett szakmai egyeztetések során dolgozzunk tovább a kettős diagnózisú személyek ellátásának javításán. A találkozó, mint mindig, ezúttal is jó hangulatban telt…

A kétnapos esemény során két intézményt látogattunk meg közösen: a Bakosfa Kft.-t, az Alapítvány egyik partnerét, fogyatékos személyek nyílt piaci munkáltatóját, valamint a MEREK-et (Mozgáskorlátozott Emberek Rehabilitáció Központja) mint magasabb színvonalon funkcionáló védett szervezetet.

 A MEREK-nél tett látogatásunk során, miután elköltöttük finom ebédünket az intézmény büféjében (ezúton is köszönjük a személyzetnek a gyors kiszolgálást!), Kogon Mihály igazgató és Gyulai Dávid fejlesztési referens röviden bemutatták nekünk az intézmény történetét és működését. Megtekintettük a Holnap Házát, és néhány rehabilitációs célú helységet – így többek között azt is megnézhettük, Torda Bettina fejlesztő pedagógus milyen eszközökkel és módszerekkel fejleszti a rehabilitálandó személyeket. Végül megcsodálhattuk a Guruló Műhely műszerészeinek munkáit, akik (mozgásszervi szakorvos és mozgásterapeuta segítségével) mozgássérült emberek számára hasznos segédeszközöket készítenek, javítanak és alakítanak át.

 A Bakos Miklós által vezetett faipari cégnél lehetőségünk volt megtekinteni a bútorkészítés egyes munkafázisait, állomásait, amelyek közül több helyszínen is fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű személyek dolgoznak. Bakos úr szívesen mesélt cégének hosszú történetéről, valamint a Kézenfogva Alapítvánnyal való együttműködéséről, amelynek köszönhetően jelenleg négy megváltozott munkaképességű személy dolgozik a telepen, különböző munkakörökben. T. Nóra olyan kellékeket csomagol és címkéz, mint például csavarok, tiplik – ezek aztán a Bakosfa Kft. üzlethelységeinek polcaira kerülnek. Ő már évek óta a cég munkatársa. Sz. László pedig a Kézenfogva Alapítvány jelenleg is futó foglalkoztatási projektjének keretében került Bakos úrhoz, mint az első, tranzit foglalkoztatás keretében elhelyezett személy. Ő a faelemeket megmunkáló gépek mellett segédkezik, valamint felel a műhely tisztán, rendben tartásáért.

A második nap leginkább a szakmai megbeszélések jegyében telt, amelyek fő témája az egyes partnerszervezetek által összegyűjtött haza jó gyakorlatok, valamint a hazai, szolgáltatást és ellátást nyújtó szervezetek stratégiáinak elemzése volt. A partnerségi program (amely az ellátó intézményeknek és a nemzeti kormányoknak szánt javaslatgyűjtemény benyújtásával fog végződni) utolsó állomása Brüsszelben lesz, 2014 júniusában – addig még egy alkalommal tartunk nemzetközi találkozót, a portugáliai Sintrában, jövő márciusban.